Zimný výstup na Vysokú - 754 m.n.m.
[16.2.2003]
Vytlačiť reportáž
Je nedeľa, 16. februára, 6.30 hod. Každý "normálny" človek ešte spí, avšak Dušan a ja si to už veselo šinieme autom. V Trnave priberáme Maťu a mažeme do Blavy, kde sa stretáme so štvrtým-nemenovaným členom našej expedície, ktorý počas jazdy do Kuchyne začína obsiahlu prednášku na tému "Internet a zoznamka". Vtedy sme, pravda, ešte netušili, že sa skončí až ďaleko za Vysokou. Ako starý karpatský vlk nás naviguje do základného tábora - chatovej oblasti Vývrat, odkiaľ štartujeme náš útok na 754 m. vysokú Vysokú.
Počasie - pod mrakom, okolo nuly, postupne sa i rozsneží. Záverečný strmák, hoci nie vždy po dvoch, úspešne zvládame a spolu s ďalšou expedíciou zdolávame vrchol. Dušan s Maťou zvádzajú ponúkací súboj s obloženými chlebami (klobásový verzus salámový). Nakoniec sú nútení ich urýchlene skonzumovať, nakoľko obďaleč sa ponievera statný "havino", ktorý by sa veru nenechal dvakrát núkať. Výhľady z Vysokej síce bývajú i lepšie (stále sneží), avšak hreje nás pocit zdolanej 700-vky.
Nasleduje rýchly zostup (opäť nie vždy iba po dvoch) na rázcestie Hubalová. Od nášho spoločníka sa dozvedáme ďalšie pikošky z prostredia virtuálnej zoznamky - okrem iného drží i rekord v počte odoslaných RP-čiek počas jednej hodiny!! Dušan s Maťou občas nacvičujú rôzne zápasnícke polohy v snehu, na čo si ja so zvyškom expedície len vymieňam nemé pohľady (veď aj my sme boli kedysi mladí). Po Štefánikovej magistrále sa (väčšinou) disciplinovane brodíme v 30 cm snehu povedľa bežkárskej stopy - bežkárov je tu dnes ako hadov (či lepšie povedané ako muflónov). Po pauze na lúke Čermák zdolávame i záver našej expedície - zostup Modranskou cestou a s predstavou teplej vane (a večere) usadáme do auta.

Poznámka:  Pravopisné chyby nie sú dielom autora - vznikli pri prepisovaní (Dušanom).


Dano (Muflón)